Smartlog v3 » Om livet » Lamper
Opret egen blog | Næste blog »

Om livet

Betragtninger om livet

Lamper

16. Jan 2012 10:25, Fynboen

Farvegengivelse.
En spektral energifordeling kurven for en 400K lampe med en trifosfor (rød, blå, grøn)belægning for at forbedre farvegengivelse.
Farvetemperatur, udtrykt på Kelvin skalaen (K), er farven udseendet af selve lampen og lyset, den producerer.
Forestil dig en blok af stål, der er i stadig opvarmes, indtil den lyser først orange, så gul og så videre, indtil det bliver blå eller blålig-hvid. På ethvert tidspunkt under opvarmningen, kunne vi måle temperaturen af ​​metallet i Kelvin (Celsius + 273) og tildele denne værdi til farven bliver produceret, hvilket resulterer i en "farvetemperatur." Edb-software udfører denne funktion for nutidens lamper, hvilket giver dem en farvetemperatur vurdering findes i producenternes litteratur.
For glødelamper, er farvetemperaturen en "sand" værdi, for lysstofrør og høj intensitet udledning (HID-lamper), værdien er omtrentlige og kaldes derfor korreleret farvetemperatur. I branchen, både hvad angår farvetemperatur og farvetemperatur bruges ofte i flæng. Farvetemperaturen af ​​lamper gør dem visuelt "varme", "neutral" eller "cool" lyskilder.
Lamper med en lavere farvetemperatur (3500K eller mindre) har en varm eller rød-gul/orange-hvid udseende. Lyset er mættet i rødt og orange bølgelængder, hvilket bringer ud varmere objekt farver som rød og orange mere rigt.
Farvetemperatur (Scale indikerer lys farve af lys kilde) / enhed: K (Kelvin)
Farven på et lysende objekt (lyskilde) kaldes dens lyskilde farve. "Lysstofrør er klassificeret i henhold til den farve de udsender, i kølig hvid, dagslys, osv., som er begreber, der anvendes til at beskrive den lyskilde farve. For eksempel ser lyset fra glødelamper gullig-orange, der fra lysstofrør er hvidlig, og at der fra kviksølv lamper, blålig-hvid. Sådanne lyskilde farver er generelt angivet ved farvetemperaturen (enhed K: Kelvin). Generelt vil det lys, der udstråles fra et objekt af lavere farvetemperatur ser rødlig. Som farvetemperaturen stiger, bliver lyset hvidere, og da det yderligere stigninger, ser lyset blålige.
Lamper med en mellem farvetemperatur (3500K til 4000K) har en neutral eller hvid udseende. Lyset er mere afbalanceret i sin farve bølgelængder.
Lamper med en højere farvetemperatur (4000 K eller højere) har en cool eller blålig-hvidt udseende. Sommer sollys har et meget køligt udseende på omkring 5500K. Lyset er mættet i grøn og blå bølgelængder, hvilket bringer ud køligere objekt farver som grøn og blå mere rigt.

I menneskets øje.
Farvegengivelse, udtrykt som en rating på Color Rendering Index (CRI), fra 0-100, beskriver, hvordan en lyskilde gør farven på et objekt ser ud til at menneskers øjne, og hvor godt subtile variationer i farvenuancer er afsløret. Jo højere CRI rating, jo bedre er dets farvegengivelse evne.
Ifølge IESNA, er farvegengivelsen på "mål for graden af ​​farve flytte objekter gennemgå når det belyses med lyskilden i forhold til den farve de samme objekter, når det belyses med en reference kilde til sammenlignelige farvetemperatur."
Forestil dig to objekter, en rød, en blå, der er oplyst af en cool lyskilde med en lav CRI. Den røde objekt vises dæmpet, mens den blå objektet vises en rig blå. Nu tager lampen ud og sat i et køligt lyskilde med en høj CRI. Den blå objekt stadig vises en rig blå, men den røde objekt forekommer mere som dens sande farver.
Standard glødelamper nyde en CRI rating på 100. Lysstofrør er i 52-95 forskellige, afhængigt af lampen. Fremskridt inden for fosfor-teknologi har gjort det muligt fluorescerende og HID-lamper til at gøre betydelige fremskridt i farvegengivelse.
Som anført i IESNA definition, til at sammenligne to givne lamper, skal de have samme farve temperatur for sammenligningen skal have nogen mening.

Angivelse af farve.
Når du angiver farve egenskaber for lamper, skal en lang række psykologiske faktorer, blive betragtet afhængigt af belysningen mål for rummet. Her er et par generelle tips.
Varm lyskilder er generelt foretrækkes til hjemmet, restauranter og detail-programmer til at skabe en følelse af varme og komfort, mens neutrale og kølige kilder generelt foretrækkes til kontorer og lignende programmer til at skabe en følelse af årvågenhed.
Hertil kommer, at i detailhandel ansøgninger farve er en kritisk design beslutning, fordi køberne skal være i stand til at vælge produkter med den rigtige farve, både for at øge chancen for salget og for at reducere risikoen for at blive returneret, når køberen får udenfor og ser det i sollys. I denne eller enhver anden anvendelse, hvor beboeren har brug for at se den rigtige farve, er god farvekvalitet afgørende.
I andre programmer, såsom parkeringspladser, er farven ikke en vigtig faktor, så lowcolor-rendering lamper kan angives.